Napojeni na slunce

Fotovoltaika je zlodějina. Neustálé zdražování elektřiny s výmluvami na emisní povolenky, to není ZLODĚJINA? Luxusní značkový vůz Vás převeze  z bodu A do bodu B stejně jako lidové vozítko. A podívejte se, kolik jezdí po silnici drahých luxusních vozů. Jsou snad výrobci drahých vozů zloději? Samozřejmě, že ne.

Vždy máte na vybranou. Buď se smíříte s neustálým zvedáním ceny elektřiny, nebo jednorázově investujete do fotovoltaické elektrárny. Ta vám v budoucnu ušetří nemalé peníze. Čím více se elektřina zdražuje, tím se zrychluje návratnost investice  a zvyšuje nárůst zisků. Elektřinu, kterou si sami vyrobíte a spotřebujete, nemusíte platit.

Investice do FVE jsou peníze, které Vám zůstanou doma. Budou na Vaši střeše, pergole či zastřešení balkonu. Tyto peníze zvednou hodnotu vašeho domu a tuto investici můžete jako součást RD pojistit proti krádeži.

Ještě jeden fakt. Stát vám na vaši elektrárnu garantuje dotaci 155 tisíc, ve vybraných oblastech až 175 tisíc. Takže si zhodnotíte vlastní dům za státní peníze. Stále se Vám zdá, že FVE je zlodějina? Navíc při výpadku elektrické energie u vás bude stále světlo a teplo a v lednici se Vám nezkazí potraviny. Dává vám to smysl?

Dalšími argumenty proti fotovoltaice jsou snížení účinnosti panelů a náklady na údržbu elektrárny. Ano, za nějakých 25 let provozu se výkon může snížit na 80%, což je otázka dokoupení několika panelů. To už není tak vysoká částka. A co se týká provozu, FVE je prakticky bezporuchová (nemá žádné pohyblivé části).

Ochraňujete životní prostředí. Čistá sluneční energie z Vaší elektrárny nezamořuje životní prostředí. A co klíčová otázka likvidace panelů!?! Kdo a jak to bude likvidovat? Panely jsou z 97% recyklovatelné. Sklo, kovy, křemík jsou suroviny, které určitě najdou další využití.

Pokud si ke své FVE pořídíte ještě elektromobil, šetříte dvakrát. Nemusíte kupovat pohonné hmoty. Energii vyrobenou ve fotovoltaické elektrárně uložíte do akumulátorů elektromobilu. Elektromotor navíc nepotřebuje ani olej. Nebo už jste snad do motoru ve své pračce dolévali olej?

Na internetu najdete různé články s dalšími námitkami vůči fotovoltaickým elektrárnám. Stejně jako můžete najít články negující v podstatě cokoli. Buď je to dáno neznalostí technologie využívání sluneční energie, nebo názorem, který již z principu fotovoltaiku odmítá. Ale u prvních automobilů také varovali, že rychlost vyšší než km/hod člověk nepřežije.